Kurumsal Sosyal Medya Yönetimi Nasıl Olmalı?

Günümüzün olmazsa olmaz kavramı sosyal medya. Peki nedir sosyal medya? Kullanıcılarının kendi ürettikleri içerikleri veya başkalarının ürettikleri içerikleri hızlıca paylaştıkları ağları sosyal medya olarak tanımlıyoruz. Sosyal medyayı sadece iki kelime ile özetleyecek olsaydık paylaşmak ve hızlı kelimelerini seçerdik.

Bütün markalar potansiyel müşterilerine en hızlı ve en etkili şekilde ulaşmak ister. Günümüzde bunu yapmanın sosyal medyadan daha etkili bir yolu var mı? Sosyal medya ne kadar mı etkili? Bilinen sosyal medya ağlarına tek tek bakalım.

Başlıca Sosyal Medya Ağlarına Kısa Bir Bakış

Facebook’un dünya çapında kullanıcı sayısı 2.23 milyarı bulmuş durumda. Türkiye’de bu rakam 51 milyon. Bu 51 milyon kişinin %84 ü günlük olarak sosyal medya hesaplarına giriyor.

İnstagram’ın aktif kullanıcı sayısı 1 milyarı aşmış durumda. Türkiye’de İnstagram kullanan sayısı 37 milyon. Türkiye, İnstagram kullanımında Dünyada beşinci sırada. İnstagram kullanıcısı / genel nüfus oranında yüzde 41’lik instagram kullanım oranıyla İsveç’in ardından Dünyada ikinci sırada.

Twitter’ın dünya çapında aktif kullanıcı sayısı 335 milyon. Türkiye’de 8.8 milyon kullanıcısı bulunuyor. Türkiye, Twitter kullanımında dünyada beşinci sırada.

Facebook, Twitter, İnstagram, Youtube, Whatsapp, Pinterest, Linkedin,.. hepsi ayrı ayrı hedef kitleye ulaşmak için birer araç.

Doğru Sosyal Medya Kullanımının Yararları

  • Nüfusumuz 81 milyon ve 60 milyon aktif sosyal medya kullanıcımız var. Bu 60 milyon günlük ortalama 2 saat 48 dakikalarını sosyal medyada geçiriyorlar. Kıyaslamak istersek günlük ortalama 2 saat 44 dakika televizyon izliyoruz. Yani hedef kitlemize ulaşmanın en kolay ve en düşük maliyetli yolu dijital pazarlama ve sosyal medya kullanımı.
  • Ayrıca firmalar müşteriden geri dönüşüm alabilmek için çok ciddi bütçeler harcarlar. Sosyal medya bunu size ücretsiz verir. Ürün veya hizmetleriniz hakkında yorumlar siz istemeseniz bile gelir.
  • Üstelik doğru rakip analizi ile rakiplerinizin neler yaptıklarını da en hızlı şekilde öğrenebilirsiniz.
  • İstediğiniz mesajı doğru hedef kitleye en hızlı ulaştırma metodu yine sosyal medyadır.
  • Ayrıca günün trendlerini ve gündemi takip ederek stratejilerinizi buna göre ayarlayabilirsiniz.

Birçok Kobinin Sosyal Medya Yönetimi Anlayışı

Ürün görselleri paylaşalım. Birkaç tane de önemli gün ve haftalar ile ilgili görsel oluşturalım. Beğendiğimiz birkaç gönderiyi reklamla öne çıkaralım. 15-20 bin takipçi satın aldık mı tamamdır. Yetmediyse biraz da beğeni satın alalım. Günümüzde birçok kobinin sosyal medya yönetimi anlayışı bu durumda. Hiç bir sosyal medya kullanıcısı da bu tip hesaplara itibar etmiyor. Bu tip sosyal medya hesapları size yarar değil zarar getiriyor.

Sosyal medya hesapları sizin için en büyük vitrin konumundadır. Dükkanınız kalabalık gözüksün diye para verip içeriye kalabalık toplar mısınız? Cironuz fazla gözüksün diye satmadığınız ürün veya hizmetin faturasını keser misiniz?

Etkileşimi düşük, getirisi zayıf bu tür sosyal medya hesapları size külfetten başka bir şey kazandırmaz. Sosyal medyanın gerçek gücünü keşfeden rakipleriniz ise size uzaktan kıs kıs gülerek sizi izliyorlar.

Sosyal medya hesaplarınızı külfetten silaha çevirin. Sosyal medyayı doğru kullanın. Onları doğru ellere teslim edin.

Markanın Sosyal Medyadaki Konumlandırması Nasıl Olmalı?

Markanızı sosyal medyada konumlandırmak için önce hedef kitleyi doğru belirlemeli ve buna uygun sosyal medyalarda strateji geliştirmelisiniz. Markanıza ait olan sosyal medya hesaplarını bir plan dahilinde yönetmeli veya yönetilmesini sağlamalısınız. Sosyal medya yönetiminin en önemli kuralı planlı yönetilmesidir. Sosyal medya üzerinden bir mesaj verirken üç adım sonrasını hesaplamalısınız. Yanlış bir adım başınızı çok ağrıtabilir. Örnek mi istiyorsunuz? N11 ve siren mesajı dersek yeterli olur sanırım.

Kurumsal sosyal medya hesapları kişisel sosyal medya hesapları gibi yönetilmemelidir. Sosyal medya içerikleri oluştururken ve içeriklerin yönetimi sağlanırken doğru mesaj verilmelidir. Hedef kitlenizin ilgi alanlarını doğru tespit etmeli ve ilgi alanlarına göre içerik üretmelisiniz. Mesajınızı verirken aynı zamanda size geri dönüşü ne olacak diye kafa yormalısınız. İçerikleriniz marka algınızı ve kurumsal kimliğinizi güçlendirmeli. Gelen yorumlara hızlı ve kurumsal bir dil ile cevap vermelisiniz. İçeriklerde argo ve jargon içeren bir dil kesinlikle kullanmamalısınız. Görsel ve içerikleriniz tamamen size özgün olmalı.

Doğru ürün veya hizmet, doğru mesaj ve görselle doğru sosyal medya mecrasından doğru hedef kitleye doğru zamanda gösterilmelidir.

Sosyal Medya Hesaplarını Kim veya Kimler Yönetmeli?

En önemli soru sosyal medya hesabınızın yönetimi kimde olacaktır sorusudur. En iyi müşterinize işe yeni aldığınız, doğru dürüst ürün eğitimi ve satış geçmişi olmayan bir satış temsilcisi gönderir misiniz? Sizin için çok önemli bir satış toplantısına bir tanıdığınızın yeğenini gönderir misiniz? Peki potansiyel müşterinize en hızlı ulaşma metodu olan sosyal medya hesaplarınızın yönetimini yapacak kişi veya kurumu seçerken bu kadar titiz misiniz? Bu konuda görevlendirdiğiniz kişi veya size hizmet veren ajans yetkin mi? Sosyal medyada rakip analizi yapılıyor mu? Sosyal medyada reklam çalışmalarınız yayınladığınız içeriklerle birbirini tamamlıyor mu? Web tasarım yaptırırken sosyal medya hesaplarınızı dikkate aldınız mı? Sosyal medyada yaptığınız paylaşımlar web sayfanızda yayınlanıyor mu? Sosyal medya hesaplarınız arama motorları aramalarında çıkıyor mu?

Gelin sosyal medya yönetiminiz konusunda neler yapabileceğimizi karşılıklı konuşalım.

1
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?
Powered by